LÉČBA BOLESTI

&

PÉČE O SPRÁVNÝ POHYB

   
     

Gynekologická fyzioterapie
 
 

Gynekologická fyzioterapie, je specializovanou částí fyzioterapeutické péče. V posledních letech, se dostává více a více do povědomí široké veřejnosti, ačkoliv stále ještě není běžnou praxí v ordinacích fyzioterapeutů. Gynekologická fyzioterapie má opravdu nezastupitelnou úlohu v rámci rehabilitačního procesu a jsme schopni díky ní ovlivnit mnoho obtíží, které byly dříve považovány za normální a měli se pouze přetrpět. Dnes jsme schopni cílenými technikami výrazně ulevit od bolestí spojených s gynekologickými či urologickými problémy a výrazně zvýšit kvalitu života našich klientek. 

Gynekologickou fyzioterapii můžeme rozdělit na několik základních oblastí péče, kdy jednou z největších oblastí jsou obtíže způsobené dysfunkcí pánevního dna

Pánevní dno je složeno ze svaloviny a vazů a rozprostírá se v celé naší pánvi a má pro nás spoustu důležitých funkcí. Je součástí stabilizačního systému páteře a spolupracuje jak s břišními, tak zádovými svaly, další jeho funkcí je opora pro orgány ale podílí se i na schopnosti počít a donosit miminko. 

 Pánevní dno, je velmi citlivé na změny napětí, a jelikož je přímo ovládáno z našeho centra emocí, bývá především v dnešní uspěchané době, velmi často tuhé, napjaté a plné bolestivých bodů. To způsobí zhoršené prokrvení svalů uvnitř pánve a také struktur, které na pánevní dno přímo nasedají jako je například děloha.

 U ženy se tato skutečnost může projevit jako bolestivá a nepravidelná menstruace, bolestivý pohlavní styk, dále se bolesti z pánevního dna mohou řetězit i dál do těla a žena pocítí například bolesti beder, migrény, bolesti mezi lopatkami aj. Správná funkce pánevního dna je zásadní také při početí miminka, při celém průběhu těhotenství a porodu a také v poporodním období kdy při nesprávné funkci pánevního dna může vznikat inkontinence.  Díky cíleným technikám na uvolnění či posílení pánevního dna můžeme tyto obtíže vyřešit či jim předejít. Při péči o pánevní dno využíváme techniky přímého uvolnění svalů, a to technikou per rectum či per vaginam, aktivní cvičení a uvědomění pánevního dna například přes jógové techniky, cvičení dle Mojžíšové, a šetrnou práci s bříškem přes viscerální terapii 

Další oblastí gynekologické fyzioterapie je komplexní péče o těhotné ženy 

Během těhotenství prochází tělo množstvím změn, které mohou zatížit pohybový aparát a způsobit tak mnohé bolesti. My se snažíme ženám pomoci, aby toto období prožily co nejradostněji. Pracujeme s ženami již od začátku na kondici, uvolnění, protažení a posílení svalů, dále můžeme podpořit nesení bříška šátkováním pomocí rebozo, připravit pánevní dno na porod díky masážím hráze a uvolněním pánevního dna po 36 TT těhotenství. Jsme schopni ulevit od bolestí pohybového aparátu a v neposlední řadě také pomoci s otočením miminka do správné pozice. 

Jako třetí oblast péče je poporodní období 

Po porodu se tělo pomaličku dostává zpět do kondice a vše v těle je nyní jiné než dříve. Může se objevit například poporodní stresová inkontinence, diastáza, bolesti jizvy po nástřihu/ruptuře hráze, pokles či prolaps pánevních orgánů. Pokud žena rodila císařským řezem, věnujeme se také péči o jizvu po sekci, a to již od raného stádia. 

 

Ve všech těchto oblastech využíváme širokou škálu fyzioterapeutických technik jako jsou měkké a mobilizační techniky, cvičení ve vývojových pozicích, laserová terapie (při péči o jizvy), cílené ošetření pánevního dna metodou per rectum a per vaginam, diagnostika a terapie dle Ludmily Mojžíšové a mnoho dalších.

Uvědomujeme si, že tyto obtíže jsou velice intimní a citlivé téma, proto pracujeme velmi citlivě a empaticky a ke každé klientce přistupujeme idividuálně a s respektem. 

 

Konkrétní obtíže, které u nás řešíme: 

  • Bolestivá a nepravidelná menstruace
  • Bolesti pohybového aparátu v těhotenství (v jakémkoli trimestru)
  • Příprava na porod – uvolnění pánevního dna od 36. týdne těhotenství
  • Oslabení pánevního dna 
  • Prolaps pánevního dna po porodu 
  • Jizva po císařském řezu 
  • Jizva po nástřihu/ruptuře hráze 
  • Bolestivý pohlavní styk 
  • Nemožnost otěhotnět (funkční sterilita)
  • Diastáza 
  • Stavy po operacích břicha/ malé pánve 
  • Inkontinence 

 

Ve SPINEZIO fyzioterapie se touto problematikou zabývá: 

 

Jak se můžete objednat? 

     
 

Novinky / blog

 
   
     
 
Zobrazit další novinky Zobrazit všechny novinky