LÉČBA BOLESTI

&

PÉČE O SPRÁVNÝ POHYB

   
     

Psychomotorický vývoj miminek a dětí celostním pohledem
 
 

 

Je naprosto neuvěřitelné, jaký vývojový sprint a pokrok lidské tělíčko udělá již od splynutí mužské a ženské pohlavní buňky. Shrnout vše najednou, co se děje v našem těle od onoho okamžiku do dospělosti je téměř nemožné anebo by bylo potřeba sepsání několika knih. V tomto příspěvku bychom rádi nahlédli na psychomotorický vývoj dětí komplexně zejména pro to, aby rodiče, kteří se zajímají o vývoj svých dětí mohli být klidní, z čehož zákonitě budou těžit ti, kteří to nejvíce potřebují. Jednotlivá období vývoje z pohledu zapojení svalů a držení těla v prostoru budou detailněji přiblíženy v budoucích příspěvcích. Tento text může vést k zamyšlení, co vše náš život s dětmi ovlivňuje a ukázat cestu k tolik kýženému životnímu klidu, i s miminkem.

Když se podíváme na samotný život netradiční optikou, tak jako kdyby vývoj dětského tělíčka začínal již samotnou myšlenkou budoucí maminky a tatínka mít děti. A je příhodno zmínit, že představa a plán toho, jaký bude život s miminkem a realita života s miminkem a dětmi je ve skutečnosti asi tak podobná jako barvy černá a bílá.

Vývoj a fungování lidského těla je založen na principu spolupráce a do velké míry je ovlivněn okolním prostředím. Pokud bude prostředí uspěchané, hektické a stresující, tak to vždy bude působit na plod již v maminčině těle. Stejně tak, pokud maminka bude smutná, vystrašená z jakéhokoli důvodu či rozezlená, tak vždy tato “vystresovaná” energie vycházející z její mysli bude působit na vyvíjející se plod v jejím bříšku. Možná to pro někoho bude znít až nadpřirozeně či ezotericky a stejně tak vlivů na tělo je nespočet, ale nejen naše zkušenost nám potvrzuje, že energie působící na dítě je tou nejdůležitější složkou pro harmonický vývoj lidského těla jak v bříšku maminky, tak po příchodu na tento svět. Mělo by být proto logickou otázkou, již před samotným početím, do jakého prostředí chceme miminko přivést. Nejedná se totiž jen o hmotné zabezpečení, ale také (a zejména) o porozumění sami sobě a mezilidském souznění lidí okolo. Pokud totiž energie obklopující miminko bude láskyplná a spolupracující, tak dítě má úžasné podmínky pro harmonický, spokojený, správný a zdravý vývoj nejen tělesné schránky, ale také osobnosti.

Dětské tělíčko přijde na tento svět jako takový chuchvaleček svalů, kostí a dalších tkání, kdy na samém počátku našeho života potřebujeme zejména klid, teplo a bezpečí. Veškerá komunikace miminka směrem k nám dospělým prostřednictvím tělíčka, pohledů, napětí svalů a bříška či pláčem je tím symbolickým lakmusovým papírkem, který značí, že je vše v pořádku anebo že my dospělí máme v našem přístupu něco změnit. A právě objevení a následně porozumění tomuto komunikačnímu kanálu má blahodárný vliv na všechny zúčastněné.

Samotný vývoj držení těla lze vnímat, jako cesta z asymetrického a nestabilního do symetrického a stabilního postavení těla v prostoru. Během několika týdnů života miminko asymetrii a nestabilitu opouští a je schopné zacílit svůj pohled, otočit hlavičku z jedné strany na druhou, zvednout nohy oproti gravitaci anebo je schopné se opírat o předloktí v poloze na bříšku. Další dovednosti se postupně nabalují (ty přiblížíme v následujících článcích) a my můžeme pomyslně stát s pusou dokořán a jenom žasnout, jaká dokonalost ve všech ohledech se v našem životě zjevila. 

 

V našem přístupu ve SPINEZIO fyzioterapie vnímáme, jak těžké je v dnešní době uchovat si svůj vnitřní klid nás samotných, natož s miminkem. Díky záplavě informací, bohužel často rozporuplných, je udržení klidu a pohody jednou z nejtěžších disciplín v našem životě. I proto jsme se rozhodli naspat tento článek jako takové “naťuknutí”, jak můžeme vnímat děti a co je pro jejich harmonický vývoj na tomto světě nejdůležitější. A tím zklidnit sami sebe.

 

Kojenečkům a malým dětem se ve SPINEZIO fyzioterapie věnuje PhDr. Petr Zahradník, Ph.D. a Bc. Terezka Buzková.

     
 

Novinky / blog

 
   
     
 
Zobrazit další novinky Zobrazit všechny novinky